Thee culinair

Hier in België en Nederland drinken we thee voornamelijk bij onze boterham of bij een taartje. In Azië is het heel gewoon om thee te drinken bij de warme maaltijd, bij hartige gerechten. Het is een interessant alternatief voor water of wijn. De inzetbaarheid van thee tijdens de maaltijd is heel groot, daar het smakenpalet van thee enorm uitgebreid is.

Voor het combineren van thee met voeding zijn geen regels, doch is het belangrijk van enkele dingen in het achterhoofd te houden. Het belangrijkste is dat het contrast van het smaakprofiel (het mondgevoel, het smaaktype en het smaakvolume) van thee en maaltijd niet te groot is. In de thee-spijs-combinatie is het belangrijk een evenwicht na te streven tussen de flavour van de thee en het gerecht.

Daarnaast moet je je de vraag stellen welk effect je nastreeft :

– Ga je op zoek naar een harmonie tussen de thee en het gerecht, of streef je naar contrast ?
– Voegt de thee een nieuwe smaak toe aan wat er al is, of accentueer je een smaak die aanwezig is in het gerecht ?
– Wil je het karakter van het gerecht onderstrepen met de thee, of wil je er net iets van af halen ?


Thee kan ook puur reinigend werken, bijvoorbeeld bij een vettige maaltijd. Witte thee is hiervoor uitermate geschikt (dan gaat de werking voor op de smaak). Op gebied van smaak is deze thee het best te combineren bij lichte fruitdesserts of redelijk neutraal smakend gebak (bv cake).

Zwarte thee combineert het best bij kruidige gerechten en pasta’s, en bij nagerechten met chocolade.

Een astringente thee, zoals een Assam, combineert perfect bij sauzen of een kaasplankje. De astringentie breekt dwars door alle vetten en romigheid, en de heerlijke verfrissende thee, met volle smaak, draagt bij tot het afbreken van de vetten. Bij een kaasplankje haalt thee de scherpte uit sommige kazen.

Groene thee uit Japan heeft een lichte marine geur, en is grassig, licht ziltig van smaak. Deze combineert perfect met vette vissoorten, zeevruchten en sushi.
Groene thee uit China heeft een hoger smaakvolume dan de Japanse, en heeft vaak een aroma van gebrande noten. Ideaal te combineren bij rijsttafels en pittge gerechten.

Oolongs hebben een brede inzetbaarheid bij hartige en zoete gerechten, maar ook bij schaal-en schelpdieren en garnalen. De thee onderstreept het zachtzoete karakter van de garnalen.
Zwaarder geoxideerde oolongs vallen ook te combineren met geroosterd vlees (bv.eend) of gebakken vis.

Pu Erh gaat goed samen met aardse gerechten op basis van paddenstoelen, truffel en aardpeer, maar ook met gerookte vis en vlees, klaargemaakt met veel boter of olie.


Kortom : lichte, delicate thee vraagt om een licht gerecht met een zachte bereiding zoals stomen of pocheren.

Krachtige, robuuste thee kan romigheid en vettigheid goed aan en weerstaan, en gaat perfect samen met intensere vormen van bereiden, zoals grillen, braden, roken en roosteren.

Thee en spijs kan je ook op een andere manier combineren, namelijk door thee als ingrediënt voor een gerecht te gebruiken, en dan gaat het zowel om de drank als om de theeblaadjes.