Wat is thee ?


THEE is het waterige aftreksel van de bladeren van de groenblijvende Camelia Sinensis, de rest van alle waterige aftreksels (van kruiden, bloesems, vruchten, specerijen) noem je infusie of tisane.

De theeplant voelt zich het lekkerst in een warme, vochtige omgeving, en op hoge hoogtes. Hoe hoger de thee verbouwd wordt, hoe beter de kwaliteit van de theebladeren, maar de uiteindelijke kwaliteit wordt toch voor het grootste deel bepaald door de manier van plukken en transporteren.


Camelia Sinensis : 2 varianten

De Chinese theeplant is de Camelia Sinensis Sinensis. Dit is een struik, waarvan de blaadjes zacht en klein zijn.

De Indiase variant noemt de Camelia Sinensis Assamica. Dit is geen struik, maar een boom, die wel 20m hoog kan worden, maar die goed gesnoeid wordt om de pluk niet te bemoeilijken. De bladeren zijn stugger en groter dan die van de chinese theeplant.


Theeplanten en blaadjes

De Theeplanten vormen mooie witte bloemen, maar deze worden verder niet gebruikt in het productieproces van thee. Dit geldt ook voor de bessen, waar de zaden in zitten.

Theeblaadjes blijven het hele jaar lang groen en hebben een glanzend laagje. Deze theeblaadjes hebben altijd een groene kleur, en toch leveren ze uiteindelijk een gans scala aan theesoorten op, in allerlei kleuren, geuren en smaken. Dit komt door de manier waarop de blaadjes verwerkt worden (zie Productieproces).


Theesoorten

We zetten even de verschillende theesoorten op een rijtje:

  • Witte thee
  • Gele thee
  • Groene thee
  • Oolong thee
  • Zwarte thee
  • Postgefermenteerde thee (Pu Erh)‘Thee’ van kruiden, specerijen, planten, bloemen of vruchten, is dus in principe geen echte thee.