Thee is gezond

Thee bevat veel geneeskrachtige ingrediënten. Daaronder vallen bijvoorbeeld etherische oliën, looi-en bitterstoffen, suikers, pigmenten, vitaminen, mineralen en spoorelementen.

Een heel belangrijk aminozuur is L-Theanine. L-theanine helpt bij geestelijke druk en inspanning, het werkt rustgevend en ontspannend, maar maakt niet suf of slaperig. Het onderdrukt ook het nerveuze gevoel dat ontstaat door cafeïne. Dat verklaart waarom thee, ondanks de aanwezigheid van cafeïne, rustig stemt, maar tevens ook wakker en alert maakt.

Iedere theesoort bevat weer een andere, speciale, natuurlijke samenstelling van werkzame stoffen, die elke theesoort haar bijzondere werking geeft. Daarom lijkt de werking van verschillende theesoorten hetzelfde, maar heeft elke soort toch haar eigen ‘specialisatie’.

Thee helpt je om gezond te blijven, het verbetert uw immuunsysteem, helpt uw lichaam bij het ontgiften, stimuleert de stofwisseling, maakt een einde aan vermoeidheid en zorgt voor een stralende, stevige huid. Thee voorkomt ook tandbederf en zorgt voor een frisse adem, door zijn anti-bacteriële eigenschappen en de stimulatie van de spijsvertering. Het is een goede dorstlesser en draagt bij tot de inname van de dagelijkse vochtbehoefte.


Groene thee bevat cafeïne.

Anders dan in zwarte thee of koffie is de cafeïne in groene thee met looistoffen verbonden, en verdeelt zich daarom op milde wijze langzaam door het lichaam. De opwekkende werking blijft zo langer behouden.

Cafeïne verbetert ook de stofwisseling en doorbloeding van de hersenen, waardoor de concentratie en het leervermogen verbeteren.
De bitterstoffen in groene thee activeren de spijsvertering en de stofwisseling.

De aanwezige looistoffen zijn niet te evenaren wat hun kalmerende invloed op maag en darmen betreft.

Groene thee bevat zeer veel levensnoodzakelijke vitaminen en antioxidanten.

Ook bevat deze thee veel mineralen, en in hoge concentratie mangaan en fluor. Mangaan is belangrijk voor het bindweefsel en de ontgifting van het lichaam, en zorgt voor een beter afweersysteem. Fluor zorgt voor stevige botten en gezonde tanden. EGCG (epigallocatechine-3-gallaat) is een plantaardig bestanddeel, dat in verbinding met andere stoffen uit de thee een kankerwerende werking heeft. Het beïnvloedt ook de bloedstolling en bloeddruk, waardoor het hart-en vaatziekten, beroertes en hartinfarcten helpt voorkomen. De stoffen theobromine en theofylline werken vochtafdrijvend (maar drijven, in tegenstelling tot hun chemische gelijke, geen andere stoffen mee af).

Groene thee heeft ook een nadeel: door de aanwezigheid van catechines en hun gallaten, wordt de opname van ijzer in het darmkanaal vertraagd.
Daardoor is regelmatig gebruik van groene thee bij mensen met verhoogd risico op ijzertekort niet aan te raden. Ook zwangere vrouwen en kinderen onder de 12 jaar wordt afgeraden groene thee in grote hoeveelheden, en op dagelijkse basis te drinken. Ook het nemen van ijzersupplementen, samen met groene thee is af te raden, alsook is het niet echt aanbevolen groene thee te nuttigen tijdens de hoofdmaaltijd.


Pu Erh (postgefermenteerde thee) bevat heel veel bitterstoffen, stoffen die de spijsvertering stimuleren.

De cafeïne is net als bij groene thee mild aanwezig, en zorgt ervoor dat u zich fit en productief voelt, zonder zich nerveus te voelen. Saponinen binden de cholesterol uit het voedsel en zorgen ervoor dat deze meteen weer wordt uitgescheiden. Ze verbeteren tevens het natuurlijke afweersysteem, binden overtollig galzuur en geven ziekteverwekkers (bacteriën, virussen, schimmels) geen schijn van kans. Een aantal stoffen in deze thee zouden bijdragen tot het verliezen van overtollige pondjes. Het is dus een ‘afslankthee’.

Wat heel belangrijk is om weten : melk verlamt alle helende effecten van thee. De eiwitten van melk gaan een verbinding aan met heel wat stoffen in thee, vnl. met het EGCG, waardoor de werkzaamheid verloren gaat.

 


 

Indien u hierover een vraag heeft of een afspraak wenst te maken, stuur een mailtje naar info@release-tea.be of neem contact op. 
 

Gezondheidsadvies    Geneeskrachtige theeën    Contactformulier