Nieuwsblad 6 december 2023 : Theesommelier Els maakt unieke thee voor Kerstmagie in kasteel d’Ursel: “Mélanges met louter pure en natuurlijke ingrediënten”

 

“De Sint-Niklase theesommelier Els Spandel (49) van theewinkel RELeaSe Tea heeft twee exclusieve theemélanges samengesteld voor Kerstmagie, een jaarlijks winterevenement in kasteel d’Ursel in Bornem. Bezoekers kunnen in de smakenkamer genieten van een rode en groene kruideninfusie.

 

Lees hier het volledige Artikel
 

 

Foodpairing Guylian – RELeaSeTea

 

 

 

Stad Sint-Niklaas 16 maart 2023 : ‘Elke zaak smaakt’: een smaakvolle trip in de stadskern op zaterdag 18 maart

 

De Smaakmakers | Foto – Tommy Vaerewijck

 
“Met ‘Elke zaak smaakt’ tonen de handelaars in het Sint-Niklase stadscentrum op zaterdag 18 maart op een heel originele manier wat ze in huis hebben. Het wordt een verrassende culinaire wandeling, als nieuw lente-evenement in de stadskern.
 
Het ‘R-Oh-de Loperweekend’ maakt dit voorjaar plaats voor het nieuwe en verfrissende concept ‘Elke zaak smaakt’. Hiervoor slaan zes Sint-Niklase ondernemers, als ‘De Smaakmakers’, de handen in elkaar. In samenwerking met de stad werkten ze dit nieuwe concept uit om de stadkern te doen bruisen. ”
 

Lees hier het volledige Stad Sint-Niklaas Artikel en in Nieuwsblad
 

 

Els met bandleden Apocalyptica – den Atelier, Luxemburg 6 feb 2023 – foto Riki Murto | www.rikihi.fi

 
Els Spandel uit Sint-Niklaas is al zeven jaar de vaste theesommelier van de Finse metalband Apocalyptica.

De groep verkoopt haar theelijn ‘ApocalypTEAca’ tijdens concerten, en ontwikkelde er zelfs een merchandising rond.  “Mijn theewinkel heeft ook al een eigen plaatsje gekregen op de website van de band”, vertelt Els.

 

Lees hier het volledige Artikel
 

TV Oost 29 november 2022 : Kaas, wafels, chocolade, thee en ijs van eigen algen bij landbouwer uit Temse

 
Bekijk de TV Oost reportage

 

Nieuwsblad 26 november 2022 : Theesommelier Els en algenboerin Ginny maken thee op basis van algen: “De groene kleur deed me meteen denken aan matcha”

 
Theesommelier Els Spandel uit Sint-Niklaas en de algenboeren Ginny de Meulemeester en Kris Heirbaut uit Temse sloegen de handen in elkaar en stelden een theeblend samen op basis van matcha en het gedroogde poeder van algen Chlorella die in het Waasland gekweekt worden. “Het droge algenpoeder deed me denken aan Matcha, de Japanse groene poederthee”, vertelt Els. “Toen begonnen de ideeën te stromen.”
 
 
Lees hier het volledige Artikel

 

Het Laatste Nieuws 26 november 2022 : Theesommelier en algenkweker slaan de handen in elkaar en lanceren Matchella: “Een groen drankje dat zowel energie als rust geeft”

 
Het zen-gevoel van de Japanse groene thee Matcha gecombineerd met de vitale voedingsstoffen van de alg chlorella. Deze mix onder de naam Matchella is het resultaat van een uniek samenwerking tussen theesommelier Els Spandel uit Sint-Niklaas en algenproducent Heirbaut uit Temse.
 
 
Lees hier het volledige Artikel

 

VRT één 25 juni 2022 : Vlaanderen Vakantieland

Maureen Vanherberghen, Karine Claassen en Els – foto Gerrit Heirbaut


 

Integrale aflevering (Zaterdag 25/06 Waasland) te herbekijken via VRT max
 
 

 

September 2020 : Bedrijfsvoorstelling RELeaSe Tea voor B2B-markt

 
  

 

HLN 14 november 2019 : RELeaSe Tea zorgt voor ‘magische thee’ bij kerstevenement in Kasteel d’Ursel

“Een magische thee, die diepblauw kleurt bij het bereiden, maar door het toevoegen van een paar druppels citroensap paars wordt, dat is één van de bijzonderheden van Kerstmagie, het kerstevenement in Kasteel d’Ursel in Hingene in december.  En daar zorgt het Sint-Niklase theehuis RELeaSe Tea voor. …

Theeblends op maat
De thee wordt diepblauw van kleur bij het bereiden, door de vlindererwtbloesem.  Als je er citroen- of limoensap aan toevoegt, verandert de kleur in paars. “Een magische thee is het dus”, knipoogt Els Spandel van RELeaSe Tea.  “We maken heel vaak theeblends op maat, voor particulieren, bedrijven, verenigingen en evenementen. …”
 
 
Lees hier het volledige Artikel

 

 

Nieuwsblad 14 november 2019 : ‘Magische’ blauwe thee is van Wase makelij

“Sint-Niklaas / Hingene – Theeblender Release Tea maakt al langer theemengsels op aanvraag, maar een blauwe thee is ook voor oprichtster Els Spandel nieuw. De blauwe kerstthee werd speciaal gemaakt voor ‘Kerstmagie’, een voorstelling die in december in zes kastelen wordt georganiseerd.

Het kasteel d’Ursel in Hingene neemt dit jaar voor het eerst deel als locatie, en via enkele vrijwilligers kwam kasteeldirecteur Koen De Vlieger bij Release Tea terecht.

“In Hingene spelen we van 7 tot 23 december ‘Paniek in het kerstkasteel’, een verhaal van Luc Stevens”, zegt De Vlieger. “De stoute elf Froppie stuurt alles in de war en hij heeft geknoeid met de thee van de operazangeres. Altijd als zij de hoogste noten wil halen, slaagt haar stem helemaal over. Toen ik dit verhaal vertelde aan Els Spandel, stelde ze voor om een Froppiethee samen te stellen: …”
 
 
Lees hier het volledige Artikel

 

 

Waaskrant.be 11 november 2019 : Kerstshow in kasteel d’ursel krijgt Waas smaakje

“SINT-NIKLAAS/HINGENE. De kerstshow ‘Paniek’ die van 7 tot 23 december in het kasteel d’Ursel in Hingene wordt opgevoerd, krijgt een Waas smaakje. In het verhaal speelt de elf Froppie met de thee van een operazangeres die daardoor stemproblemen krijgt. De rol van de stoute Elf Froppie wordt gespeeld door de 12-jarige Timo Thielemans uit Stekene.

De thee die in de voorstelling wordt gebruikt, is een op maat gemaakte thee door Els Spandel van Release Tea uit Sint-Niklaas. Speciaal voor deze voorstelling creëerde ze een kruideninfusie, …

Na de voorstelling kunnen nieuwsgierigen de thee zelf proeven in de winterbar op het kasteeldomein …”
 
 
Lees hier het volledige Artikel

 

 

HLN 17 september 2019 : Nog tot midden oktober pop-uptuin op Stationsplein: komende weken heel wat te beleven

 
“Op het Stationsplein in Sint-Niklaas is een tijdelijke tuin geopend. Die blijft er nog tot 13 oktober. De komende weken zijn er een vijftiental evenementen in de pop-uptuin: van een modeshow, een ‘thé dansant’ tot straattheater en dans …

De komende weken valt er heel wat te beleven in de pop-uptuin. Verenigingen, handelaars en organisaties kregen de mogelijkheid om een voorstel te doen. Uiteindelijk zijn er vijftien evenementen de komende weken. Een greep uit het aanbod: …

– 28/09 – 14-20 uur: ‘Thé Dansant’, van het Sint-Niklase theehuis RELeaSe Tea. Een theebar met warme en koude theetjes, theemocktails en -cocktails en fijne dansmuziek…”
 
 
Lees hier het volledige Artikel

 

 

TV OOST 15 september 2019 : Tuinaannemers toveren deel van Stationsplein Sint-Niklaas om in groene oase

 

 
Enkele tuinaannemers hebben een deel van het Stationsplein in Sint-Niklaas omgetoverd in een groene oase. De pop-up tuin is een initiatief van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, in samenwerking met het Sint-Niklase stadsbestuur.

De tuin moet tot en met 13 oktober een ontspannende ontmoetingsplaats worden vlakbij het station. Daarnaast zullen er regelmatig activiteiten worden georganiseerd door lokale verenigingen. Zo staat er onder andere al een sessie Argentijnse tango op het programma en een initiatie mindfulness. En theeverkoper Release Tea wil er de 18de-eeuwse ‘Thé Dansants‘ opnieuw tot leven roepen.

 
Link naar de video

 

 

Nieuwsblad 15 juli 2019 : Els en Gerrit brengen thee aan de man in hun art-decowoning

 
Theeliefhebbers kunnen deze zomer hun hart ophalen in de pop-up van RELeaSe Tea. Els Spandel en Gerrit Heirbaut vormden een kamer van hun authentieke art-decowoning om tot gezellige winkel- en proefruimte.
 
“Tot nu toe konden onze klanten enkel thee kopen in ons T-Lab op zaterdag. Deze zomer zal de winkel in de Prins Karelstraat telkens geopend zijn op woensdag, donderdag en vrijdag”, aldus Els en Gerrit. We hebben zo’n negentig verschillende blends in de aanbieding …”
 
 
Lees hier het volledige Artikel
 
 

 

HLN 4 juli 2019 : “Véél meer dan water met een smaakje” : Release Tea zet thee in de kijker met zomerse pop-upwinkel

 
Dit weekend opent Release Tea een zomerse pop-upshop in een art deco-huis in Sint-Niklaas. Tot midden september kan iedereen terecht bij het lokale en ambachtelijke theehuis, waar Els Spandel (45) en Gerrit Heirbaut (50) hun passie voor biologische thee en hun bijzondere blends tonen.
 
“Release Tea bestaat intussen vier jaar. Els Spandel en Gerrit Heirbaut bouwden hun theezaak uit in de Prins Karelstraat in de Elisabethwijk, waar ze in een bijzonder art deco-pand wonen, met achteraan een gerenoveerde textielfabriek. Daar houden ze elke zaterdagochtend al een T-lab, waar ze klanten laten kennismaken met de wondere wereld van thee, zowel op vlak van smaken als van medicinale toepassingen. Deze zomer pakken ze voor het eerst uit met een pop-upshop, in een prachtige ruimte in hun art deco-huis. …”
 
 
Lees hier het volledige Artikel
 
 

 

HLN 4 februari 2019 : “Amusement kan ook zonder alcohol”: alcoholvrije Galerie Wulder schakelt tandje bij tijdens Tournée Minérale

 
Een ontmoetingsplek én een ruimte voor creatieve zielen, dat is wat Galerie Wulder sinds enkele maanden aanbiedt in de Ankerstraat in Sint-Niklaas. Het is ook een plek waar bewust géén alcohol wordt geschonken. En dat wordt in deze Tournée Minérale-maand natuurlijk extra in de verf gezet.
 
“… Bij de start van Tournée Minérale willen we dat nog eens in de kijker zetten. We hebben het voorbije weekend een kick-off georganiseerd, met muziek, eten en drinken. Bij ons zijn dat onze eigen limonades, lekkere mocktails, fijne theetjes en alcoholvrije bieren en wijn. Volgende zondag 10 februari is er om 14 uur ook een theeworkshop van het Sint-Niklase RELeaSe Tea. …”
 
 
Lees hier het volledige Artikel
 
 

 

HLN 12 november 2018 : Winkel van de Sint geopend: “Ook grote kinderen verdienen lekkers”

Lokale middenstanders mogen zich ‘hofleverancier van stad van de Sint’ noemen

 
WinkelSint-GH
Het is het tweede jaar op rij dat de ‘Winkel van de Sint’ de deuren opent. Dat is een initiatief van horeca-uitbaters Dirk Van de Merckt en Bram Lanoye, in samenwerking met de stad en het Centrummanagement. Er is een hele waaier aan lekkernijen en specialiteiten verkrijgbaar in het Sinterklaas- en Zwarte Pietenthema, van het Sint- en Pietbier, de Sinterklaas en Zwarte Piet-thee, de Sinterkaas tot de Gin van de Sint en de Sinterklaassnoepjes.

Nieuw dit jaar zijn de Sinterklaaspralines van chocolatier Wim Vyverman en de Sinterklaaszoenen van chocolatier Nick Wauters, twee bijzondere lekkernijen. Verder zijn er nu ook Spaanse wijnen, olijfolie en cava van de Sint, vers fruitsap van Sinterklaas en de Sinterklaaskoffie van koffiebranderij Van Poeck.

 
Alle leveranciers van de Winkel van de Sint krijgen voortaan het kwaliteitslabel ‘Hofleverancier van de Stad van de Sint’, waarmee ze het hele jaar door ook op hun vitrines en in hun communicatie kunnen uitpakken.
 
 
Lees hier het volledige Artikel
 
 

 

TV OOST 14 november 2018 : Sint-Niklaas TV: Winkel van de Sint

 
Voor het tweede jaar op rij kan je tijdens de hele Sinterklaasperiode terecht in de winkel van de Sint in de Stationsstraat.
 

 
 
Link naar de video

 

  

Stad Sint-Niklaas 27.11.2017 : Winkel van de Sint: voor grote mensen die nog in Sinterklaas (willen) geloven

 
WinkelvdSint
 
“In januari 2014 lanceerde het stadsbestuur een oproep om Sint-Niklaas voluit te promoten als stad van Sinterklaas. De oproep viel niet in dovemansoren bij twee Sint-Niklase horeca-uitbaters.

Dirk Van de Merckt en Bram Lanoye gingen aan tafel zitten met Brouwerij Boelens en in november waren de bieren Sinterklaas en Zwarte Piet een feit. Het achterliggende idee was dat ook grote mensen in de periode van Sinterklaas nog een beetje willen worden verwend.

In 2015 werden de bieren ook in grote flessen in geschenkverpakking verkocht. Dat bleek een groot succes. Er werd nagedacht over nog andere producten met een link naar Sinterklaas zoveel mogelijk in samenwerking met lokale ondernemers.

Tijdens de Sinterklaascampagne van 2016 werden de Sinterklaas en Zwarte Piet thee gepresenteerd. De citrus- en chocoladetoetsen uitgebalanceerd door Els Spandel van RELeaSe Tea pasten perfect in het verhaal…”

 
 

 
HLN 15 november 2017 : Sinterklaas heeft nu ook winkel

Nieuwsblad 14 november 2017 : Oh, kom hier maar eens kijken… naar de enige echte Winkel van de Sint
 
 

 

Nieuwsblad 25.02.2017 : Blends van Sint-Niklase fan en thee-ontwerpster Els Spandel tussen merchandising | Metalband in de wolken met eigen thee van Els

Els en Gerrit met Apocalyptica - Koninklijk Circus Brussel 24 feb 2017 - foto Gerrit Heirbaut

Apocalyptica – Koninklijk Circus Brussel 24 feb 2017 – foto Gerrit Heirbaut

 
 
“Els Spandel van het Sint-Niklase ReleaseTea zat samen met echtgenoot Gerrit gisterenavond op de eerste rij bij het concert van Apocalyptica in het Koninklijk Circus. Als fan blendde Els speciaal voor de band vijf verschillende soorten thee. De metalband was zo gecharmeerd dat ze de ‘ApocalypTEAca’ tussen de merchandise op de site zette.

Met vijf theesoorten, gebaseerd op evenveel liedjes van de band, is Els Spandel niet aan haar proefstuk toe. Ze begon twee jaar geleden in Sint-Niklaas met het blenden en verkopen van thee. “Er wordt veel gepraat over gezonde voeding, maar mensen drinken intussen ongezond of te weinig. Daarom begon ik met ReleaseTea”, legt Els uit. …”
 
 
Bekijk hier het volledige Persbericht
 
Meer info op : ApocalypTEAca
 
 

 

Newsmonkey 11.02.2017 : Simpel, lekker én alcoholvrij: van deze 15 mocktails mag je zoveel genieten als je wil

 
“1 van onze RELEaSeTea mocktail recepten werd vermeld in volgend artikel : ‘Als jij je ingeschreven hebt om mee te doen aan Tournée Minérale, dan ben je ondertussen bijna halfweg, proficiat! En als je de rest van je maand zonder alcohol NOG makkelijker wil maken, dan kan je nog wat experimenteren met mocktails.

Dit zijn 15 simpele receptjes waarmee je in geen tijd zo’n heerlijke alcoholvrije cocktail maakt … en waar ook mensen die niet meedoen sowieso van zullen genieten!”
 
 
Lees hier het volledige Artikel – 14. Als je een liefhebber bent van thee, dan is dit misschien wel iets voor jou …
 
 

 

HLN 08.11.2016 : Horeca klaar voor Sinterklaas

Dirk en Bram met het Sinterklaas- en Zwarte Pietenbier, Gerrit en Els met de nieuwe Sinterklaas- en Zwarte Pietenthee – Foto Joris Vergauwen

 
 
” … In een vijftiental horecazaken staat vanaf 12 november ook weer het Sinterklaas- en Zwarte Pietenbier op de kaart, dat deze keer ook in een geschenkverpakking met een uniek Stad-van-de-Sintglas wordt aangeboden.

Kunstenaar Karl Meersman heeft deze keer de etiketten ontworpen van beide bieren. Woensdag is er een veiling van twee 12 liter-flessen met de originele ontwerpen van Meersman voor het goede doel, vanaf 20 uur in kasteel Walburg.

Nieuw is de Sint- en Zwarte Pietenthee van Els Spandel. “De Zwarte Pietenthee is een krachtige thee, ideaal om de dag te starten, met een toets van chocolade. De Sinterklaasthee is dan weer subtiel en zacht, met een boeket van sinaasappel en kaneel … ”
 
 
Bekijk hier het volledige Persbericht
 
 

 

CoffeePro November 2016 : Naast bier ook eigen thee voor Sint en Zwarte Piet

 
” … ‘We hebben twee verschillende blends’, verklappen Els Spandel en Gerrit Heirbaut van het Sint-Niklase ReleaseTea,. ‘De Zwarte Pietthee is heel krachtig en ideaal om de dag mee te beginnen, want die geeft meteen een boost. De thee smaakt naar chocolade, maar heeft ook een toets van kaneel.

De Sintthee, gemaakt van witte thee, is subtieler. Die drink je de hele dag door en de thee is ook heel geschikt voor ‘s avonds, wegens het rustgevende karakter. De Sintthee smaakt naar sinaasappelen en kaneel, heel passend voor Sinterklaas dus.”
 
 
Bekijk hier het volledige Artikel – pag. 7
 
 

 

Nieuwsblad 08.11.2016 : Sinterklaas weer een maandje thuis in Sint-Niklaas

 
” … Ondertussen loopt de Sinterklaaszoektocht in de stadskern, stroomt het Sint- en Piet-bier en vloeit nu ook de thee rijkelijk in de betrokken handelszaken in de stadskern … ”
 
Bekijk hier het volledige Persbericht
 
 

 

Nieuwsblad 09.11.2016 : Naast bier ook eigen thee voor Sint en Zwarte Piet én veiling voor het goede doel

 
” … Sint-Maarten is nog op komst, dus het duurt nog tot zondag vooraleer Sinterklaas weer zijn entree kan maken in zijn thuisstad. Zijn favoriete bier staat intussen wel al koud. En voortaan is er ook een Sint- en Zwarte Pietthee … ”
 
 
Bekijk hier het volledige Persbericht
 
 

 

Radio 2 : Sinterklaas- en Zwarte Pietthee uit Sint-Niklaas

 
Herbeluister het Interview op Radio 2