Een tisane of (kruiden)infusies is een aftreksel van kruiden, bloemen, vruchten, planten of plantenonderdelen in warm tot net kokend water.

Er wordt al snel gesproken over ‘kruidenthee’, maar dit is dus niet correct.  Thee is een aftreksel van de Camelia Sinensis.
 

Bereiding

Wil je een infusie maken omwille van de smaak, dan laat je de kruiden twee tot drie minuutjes trekken.  Het eerste dat vrijkomt zijn de aromatische geur- en smaakstoffen die na verloop van tijd weer vervliegen.

Wil je een infusie maken omwille van de geneeskrachtige eigenschappen, dan laat je de kruiden 10 tot 15 minuten afgedekt trekken.

 

Belangrijke opmerkingen

 
– Hou er rekening mee dat sommige kruiden een heel sterke werking kunnen hebben op het lichaam (diuretisch, ontgiftend, stimulerend, …), waardoor voorzichtigheid geboden is.  2 à 3 koppen per dag zijn bij dit soort infusies het maximum en na een kuur van 3 weken dient minstens een week rust te worden ingepland.

 
– Hou rekening met de werking van bepaalde kruiden wanneer u aan een bepaald ziektebeeld lijdt, of medicatie neemt.  Sommige kruiden werken echter vochtafdrijvend, bloedverdunnend of net niet.  Gebruik geen zoethout bij verhoogde bloeddruk

 
– Opletten met hibiscus, vochtafdrijvende of darmstimulerende kruiden tijdens de zwangerschap.

 
– Geeft geen salie of ‘echte thee’ aan kinderen onder de vier jaar.

 
– Variatie is belangrijk.  Drink niet elke dag dezelfde thee of kruideninfusie.  Als deze wordt gedronken als kuur, drink dan niet langer dan 3 weken na elkaar dezelfde thee of tisane.

 
– Laat zeker lang genoeg (afgesloten) trekken (10-15 min), omdat bepaalde medicinale stoffen pas na 10min vrijkomen.

 
– 1 eetlepel kruiden per liter is meer dan genoeg.

 

 
Tisanes   Theeën