Deze prachtige gele bloemetjes staan vooral gekend voor hun gunstige werking bij uitwendig gebruik.

Het kruid werkt sterk antiseptisch, anti-bacterieel, anti-viraal, schimmelwerend, anti-inflammatoir, wondhelend, bloedstelpend en verzachtend. Vandaar dat het kan worden ingezet bij een groot gamma aandoeningen, gaande van insectenbeten, zonnebrand, kloven, acné, luieruitslag, eczeem, voetschimmel, zwemmerseczeem, candida tot mondslijmvliesontsteking, aften, keelpijn, koortsblaasjes en conjunctivitis onder de vorm van wondwassingen, baden, spoelingen, gorgelen en oogbaden.

Maar ook inwendig doet Calendula heel wat goed voor ons lichaam. Het werkt galstimulerend en krampwerend, en kan dus worden gedronken ter preventie van galstenen, bij galinsufficiëntie, maag-darm-krampen.

Het is baarmoederstimulerend en menstruatie regulerend en kan dus worden ingezet bij menstruele klachten. Men nuttigt best geen goudsbloem tijdens zwangerschap, omwille van de stimulerende werking.
Zorgt ook voor een arteriële vasodillatatie, waardoor het kruid een gunstige werking heeft bij koude handen en voeten en winterhanden en –voeten.

Het werkt licht bloeddrukverlagend en bloedverdunnend, verbetert de lymfestroom en veneuze bloedsomloop, en werkt hartondersteunend. Goudsbloemthee werkt dus ook preventief voor trombose en spataders.

Daarnaast werkt het ook weerstandsverhogend en zweetdrijvend, zodat het ook bij koortsige en grippale toestanden een goede ondersteuning kan zijn.

Calendula (Latijnse benaming Calendula Officinalis) werkt ook kalmerend.

 

Samenstelling

Goudsbloem

 

Aanbevolen bereidingswijze

Temperatuur

95° C

Bereidingstijd

8-10 min

Voor 1 kopje

3 gram

Voor 1 theekan

10-12 gram

Prijslijst