In China wordt Paardenbloem al in de 7de eeuw genoemd als medicinaal kruid. Door de Arabische artsen wordt het kruid voor het eerst genoemd in de 10de en 11de eeuw: zij noemden de plant ‘Taraxacon’.

In Wales werd de plant ook veel in de middeleeuwen toegepast, tijdens de renaissance werd het kruid in toenemende mate gebruikt. In de 20ste eeuw werd de plant gebruikt in de zogenaamde ‘taraxacotherapie’, voor nieren, blaas en constitutie; dit was toch een wat éénzijdige behandeling.

Binnen de Ayurveda wordt Paardebloem toegepast bij leverkwalen.
Paardebloem heeft een bladrozet waarmee hij iedere andere plant verdringt, de wortel is praktisch onuitroeibaar, dit alles wijst op een grote weerstand en aarding.

 

Medicinale werking

Paardebloemblad bevat bitterstof en daarnaast is het een rijke bron aan kalium, ijzer, vitamine A, B, C en D.

De bladeren hebben een urine-afdrijvende werking (vandaar de volksnaam : ‘pisblom’). De paardenbloem zuivert als het ware je lichaam van giftige stoffen en is heilzaam bij ontstoken gewrichten en huidproblemen.

Dit kruid heeft nagenoeg geen nadelige nevenwerkingen, doch is voorzichtigheid geboden wanneer diuretische middelen worden geslikt.

Brandnetel is rijk aan geneeskrachtige stoffen, die de totale stofwisseling gunstig beïnvloeden. Brandnetels zitten vol mineralen, zoals ijzer, silica, kalium, calcium, mangaan en de vitaminen A, B, C, E en K. Bovendien bevat brandnetel ook mierenzuur, histamine en chlorofyl. Allemaal stoffen die bijzonder heilzaam zijn voor lichaam en geest.

 

Historiek

De mensen vroeger kenden de enorme voordelen voor de gezondheid van deze inmiddels in onmin geraakte plant. In het oude Egypte zijn meldingen gevonden dat brandnetels werden gebruikt ter verlichting van artritis en lumbago-pijnen. Mensen geselden zichzelf in die tijd ook met verse brandnetels om chronische reuma en verlammingen te behandelen.

In Denemarken werden dan weer lijkwades aangetroffen die gemaakt bleken van brandnetels die dateren uit de bronstijd, 3000 jaar voor Christus.

Ook de Griekse arts en filosoof Hippocrates (460 – 377 voor Christus) en zijn volgelingen maakten melding van 61 remedies met brandnetels. Zij kenden de urine-afdrijvende eigenschappen en voedende waarde van deze plant. Net als de Griekse arts Galen, die leefde in de tweede eeuw na Christus. Ook hij gebruikte brandnetels als diureticum: een middel dat de uitscheiding van water door de nieren bevordert. Verder schreef hij brandnetels ook voor als laxerend middel en gebruikte hij brandnetels bij de behandeling van milt-gerelateerde ziekten, longontstekingen, astma én tegen zweertjes in de mond.

Ook tijdens de Middeleeuwen werden brandnetels gebruikt bij het bestrijden van allerlei lichamelijke klachten. De mensen gebruikten brandnetels bij de behandeling van constipatie en gordelroos én bij problemen met de sinussen, slijmvliesontsteking en bij diverse huidklachten.

 

Medicinale werking

De plant zit ook vol voedingsnutriënten en wordt daardoor gebruikt in de strijd tegen anemie (ofwel bloedarmoede), mineraal-tekorten, zwakte, ouderdomszwakte, beenkrampen en voorjaarsmoeheid. Het helpt ook het herstel bij, of na, een langdurige ziekte.

Het kruid is bloedzuiverend, bloedstelpend, vocht afdrijvend en werkt antiallergisch. Het helpt urinezuur uit het lichaam verwijderen en is hierdoor een zeer goed plantaardig geneesmiddel tegen jicht, artrose, artritis, reuma, gewrichtsontsteking en oedeem.

Het kruid is een algehele reiniger, het verbetert de doorbloeding en helpt tegen een te hoge bloeddruk en gaat inwendige bloedingen, aambeien en neusbloedingen tegen. Ook broze nagels, kraakbeenslijtage en osteoporose worden door inname van brandnetels tegengegaan. Brandnetels is bijzonder goed voor de beenderen.

Het is ook een versterkende plant tegen allergische aandoeningen, zoals een allergie voor huisstofmijt, hooikoorts en neusslijmvliesontsteking. Brandnetels worden ook ingezet tegen indigestie, lever- en galaandoeningen. Het stimuleert tevens de darmen en de pancreas en reinigt de urinewegen en de nieren.

Brandnetels zijn ook een weldaad voor de huid.

 

Dosering

Deze infusie is een ideale begeleider bij voorjaars- of najaars-reinigingskuren.
Drink 2 à 3 kopjes paardebloemkruid/brandnetel-thee per dag gedurende een drietal weken, stop een week, en herhaal eventueel nog een keer.

 

Samenstelling

Paardenbloemkruid, brandnetel, paardenbloemwortel

 

Aanbevolen bereidingswijze

Temperatuur

95° C

Bereidingstijd

5-10 min

Voor 1 kopje

3-5 gram

Voor 1 theekan

10-12 gram

Prijslijst